Nodi Franco Prosecco di Valdobbiadene DOCG 0,75 l italské bílé šumivé víno
Kód: MZZ-2249Detailní popis produktu
Je maximálním výrazem tradičního Prosecca. Je mírně nasládlé, lehké, zářivě jiskrné barvy a ovocné vůně. Má jemné a krémovité perlení s tóny čerstvých vyzrálých hroznů, čerstvého jablka s komplexním závěrem. Je vynikající s plody moře, paštikou, Gorgonzolou a tradičně se snoubí i s ovocnými koláči.
Více informací
Vinařství NINO FRANCO se nachází ve městečku Valdobbiadene, v krásné kopcovité oblasti, která je nejznámější apelaci šumivých vín Itálie, v alpském podhůří regionu Veneto. Vinařství založil v roce 1919 Antonio Franco a pojmenoval jej po svém synovi Nino Franco. Vinařství nyní vede Primo Franco, nejstarší syn Nina, kterému nyní s radostí a zapálením pomáhá dcera Silvia.
Primo Franco absolvoval vyhlášenou univerzitu enologie v Coneglianu. Poté co převzal vinařství po svém otci, obnovil sklepní hospodářství, vylepšil etikety a pečlivě se začal soustředit na prácí ve vinici, na výběr nejvhodnějších kopcovitých poloh pro své Prosecco. Ve sklepě začal kontrolovat teplotu kvašení, jako první použil posuvný pás pro co nejšetrnější transport hroznů do odzrňovače a lisu a také věnoval maximální pozornost kvašení moštu do základního vína. Výsledkem je svěží, ovocně-florální Prosecco kvality, o které se s úctou hovoří a píše v nejprestižnějších časopisech a průvodcích vín světa.
Dnes Primo na svých vlastních vinicích experimentuje s novou technologií pěstování révy za užití starých klonů odrůdy Prosecco. Všechny tyto malé – velké činy jsou důkazem životní filosofie Prima, a tou je neustálé zlepšování kvality vína. Vinařství NINO FRANCO již téměř 100let vyrábí nejlepší vína oblasti. Dokazuje, že Prosecco z Valdobbiadene nemusí být tak banálním vínem, jak je často chápáno, ale vínem jasně vyjadřujíc styl vinaře a je tím nejtypičtějším šumivým vínem Itálie.
ODRŮDA
100% Prosecco
PŮVOD HROZNŮ
kopcovité polohy Valdobbiadene, DOC, nejvyšší a nejstrmější polohy
VINIFIKACE
ruční sběr hroznů do malých bedýnek, transport celých hroznů na posuvném pásu k odzrňovači, jemné lisování, zchlazení moštu a pomalé fermentace v nerezových tancích základního vína. Následně se přidá tirážní likér a v nerezových tancích metodou charmat proběhne druhotná fermentace, poté 30 dní v láhvi.
TIPOLOGIE
nasládlé, šumivé
BARVA
tóny bílého zlata, jiskrná, živá s jemným perlením
VŮNĚ
aromatická, plná, s tóny bílého ovoce, medového melounu a lučního kvítí
CHUŤ
mírně nasládlá, plná, vyvážená, ovocná s dobrou svěžestí v závěru
VHODNÁ JÍDLA
vynikající jako aperitiv, k játrovým toustům, gorgonzolou, rizotu s gorngonzolou a ovocným koláčům.
TEPLOTA PODÁVÁNÍ
6 – 8 °C.
Minimální odběr: 12
Doplňkové parametry
Kategorie: | Nino Franco |
---|---|
Hmotnost: | 1.6 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.