Palmer

Na počátku bylo spojení sedmi dynamických vinařů, majitelů premier a grands crus vinic v Cote de Blancs a Montagne de Reims. Ti si dali za cíl vyrábět šampaňské pouze z hroznů pocházejících z jejich klasifikovaných vinic. Tak se v roce 1947 v Avize zrodila Společnost Grands Crus de Champagne, velmi uzavřené sdružení s tvrdými podmínkami pro přijímání nových členů. Vedeni svým perfekcionismem dokázali vytvořit jedinečný styl, vyjadřující fascinující rozmanitost aroma a chuti jejich šampaňského. A tak v roce 1948 spatřila světlo světa značka Palmer & Co.

Zdá se, že zakladatelé si neuvědomili možnou kolizi se jménem Chateau Palmer z Bordeaux. Spor byl zažehnán ve chvíli, kdy majitelé Champagne Palmer poslali majitelům Chateau Palmer bednu svého Champagne a těm chutnalo natolik, že ustoupili od svých námitek. Problém byl vyřešen!

Koncem padesátých let minulého století Palmer přesídlil do samého centra produkce šampaňského – Remeše, kde získal úžasný labyrint sklepů. V následujících letech pak získal i další vinice v prestižních oblastech Sézanne a l’Aube. V 80. letech překročila produkce Palmer milion lahví.Další růst a především respekt, vyjádřený mnoha oceněními jeho vín, zaznamenává Champagne Palmer v posledních letech. Vinice Palmer mají 365 hektarů a spadající pod čtyřicítku premier a grand cru. Odrůdy na nich jsou rozděleny následovně: 50% chardonnay, 40% pinot noir a 10% pinot meunier. Jednotlivé odrůdy z jednotlivých cru se zpracovávají odděleně.

Tato ohromná pestrost pak dává sklepmistru Palmer možnost vytvářet nádherná vína. Kromě rozsáhlých vinic disponuje Palmer i ohromnou zásobou rezervních vín. Ta tvoří páteř cuvée Brut Réserve, kde zlepšují zrání mladších vín a dodávají mu jemnost a komplexnost. Současně zajišťují stabilní kvalitu tohoto cuvée.

Čím se Champagne Palmer liší od ostatních?

-Základní cuvée Brut Réserve zraje ve sklepě 4 roky + dalších minimálně 6 měsíců po dégorgement (většina solidních výrobců nechává zrát své šampaňské 2 – 3 roky).

-Extra Brut (stejné složení jako Brut Réserve, ale s nízkou dozáží) zraje ve sklepě 6 let + 12 měsíců po dégorgemet.

-Na výrobu Brut Rosé se používá červené víno, které nejdříve zraje ve starších dubových sudech (à la bourgignon) a po té prochází systémem solera spolu s červenými víny starších ročníků.

-Palmer je jedním ze dvou šampaňských domů, kde víno zraje v originálních láhvích všech objemů až po největší Nabuchonosor (ekvivalent 20 lahví).

Ostatní výrobci šampaňského dnes používají láhve o objemu 0,75 a 1,5 litru a větší formáty z nich plní již hotovým šampaňským až před expedicí.

-Champagne Palmer má jednu z největších zásob starých ročníků.