EMILIA ROMAGNA - ITÁLIE
Emilia-Romagna je tradičním gastronomickým rájem Itálie, kde s poměrně tučnou kuchyní jsou oblíbená suchá, jemně perlivá vína Lambrusco s příjemnou kyselinkou. Nejznámější víno regionu je Lambrusco, vyrobené ze stejnojmenné odrůdy. Vinařské oblasti zahrnují Colli Piancentini, Colli di Parma, Bianco di Scandiano, Lambrusco Reggiano, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa, Montuni del Reno, Colli Bolognesi, Bosco Eliceo, Pagadebit di Romagna, Albana di Romagna, Cagnina di Romana, Bosco Eliceo, Trebbiano di Romagna, Sangiovese di Romagna, Sangiovese di Romagna Superiore. Pěstované bílé odrůdy jsou Albana, Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, červené pak Sangiovese, Barbera, Trebbiano, Lambrusco, Pinot Nero, Croatina, Ancellotta, Cabernet Sauvignon, Montuni.